İçeriğe geç

Microsoft’tan Yapay Zeka Yatırımı 

Paylaş:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Son çıkan haberlere göre Microsoft, OpenAi’ya 10 milyar dolar yatırmak için hazırlanıyor. Böylece OpenAI 29 milyar dolar gibi büyük bir değerlendirmeyle yatırıma sahip olacak. Belki de gelecekte tarihçiler Microsoft’un OpenAi adındaki bu yapay zeka platformunu satın almasını, yapay zekânın insanlık tarihindeki değişiminde bir dönüm noktası olarak sayacaklar. Peki neden bir dönüm noktası olarak bahsediyoruz? Microsoft’un yapay zekaya bu denli bir yatırım yapması neyi değiştirecek? İşte detaylar… 

Yapay Zeka Uygulamalarından OpenAi Nedir? 

OpenAi, son zamanlarda oldukça popüler olan ChatGPT ve DALL-E gibi yapay zeka platformlarının geliştiricisi. Kurucu kadrosunda Elon Musk’ın da yer aldığı OpenAi, ilk başta kar amacı olmayan bir vakıf olarak 2015 yılında kuruluyor. Bu projeye neredeyse 1 milyar dolarlık bir yatırım ile başlıyorlar. Hedefleri, yapay genel zekâyı insanlık için çalışan bir ürün haline getirmek. İlerleyen zamanlarda Elon Musk, şirketin kar amacı gütmeye başladığını düşünerek ve gidişatı çok da iyi öngörmediği için buradan ayrılma kararı alıyor. ChatGPT ve DALL-E benzeri platformları, üretici yapay zekâ olarak adlandırıyoruz. Nedeni ise insanların akıllarındaki fikirleri ve hayalleri ürünlere dönüştürme sürecini hızlandırıyorlar. Bu tarzdaki ürünler oldukça türemiş bir halde fakat OpenAI şu anda en güçlüler arasında yer alıyor. ChatGPT ile metinler yazıp, kodlar oluşturabilirsiniz; DALL-E ile görseller tasarlayabiliyorsunuz. Bu yüzden bu iki platform da hızlı bir şekilde büyüyor. Bu versiyonda 175 milyar parametreyi kullanıyorlar. Yeni versiyon GPT-4’te neredeyse 100 trilyon parametre kullanacaklar.  

Microsoft ve OpenAi’nin İlk Buluşması 

OpenAi’deki bu kapasiteyi keşfeden Microsoft’un vizyoner CEO’su Satya Nadella, 2019’da şirkete 1 milyar dolar yatırım yapma kararı alıyor. Yalnızca vizyoner değil, aynı zamanda tüccar da olan Satya; OpenAI’ya 1 milyar doları nakit olarak ödemiyor. Şöyle bir teklif sunuyor; biz size bulut işletim sistemimizi Azure’yi erişime açalım ve siz bu sistemi 1 milyar dolar limitini doldurana dek kullanın. O dönemde OpenAi’nin, Azure isimli bulut platformundan işleyen bu işletim sistemine oldukça ihtiyaç duyuyor. Çünkü ChatGPT ya da DALL-E’de gerçekleştirilen her işlem arkada büyük bir işlem gücü gerektiriyor.

2019’da Yapılan Bu Anlaşma ile Microsoft Ne Satın Aldı?

Microsoft 2019 yılında yaptığı yatırımla OpenAi’nin geliştirdiği tüm teknolojileri kendi ürünlerine entegre etme hakkına sahip oldu. Örneğin; yine Microsoft’un sahip olduğu GitHub üzerine çalışmalar yürüten, Co-pilot adındaki yazılım geliştirmecileri destekleyen ve OpenAi altyapısını tercih eden bir yapay zekâ yapımı mevcut. Yine Microsoft’a ait arama motoru olan Bing için çalışan imaj yaratıcısı DALL-E’nin alt yapısını tercih ediyor. Ek olarak Word, PowerPoint benzeri Microsoft ürünlerine ChatGPT’nin birçok ögesi uyarlanmaya başlıyor. Sonuç olarak Microsoft’un klasikleştirilmiş ürünlerinin de gücünü artıracak bir anlaşma gibi görünüyor. Satya, bu anlaşmayı genişletmeye karar veriyor ve 29 milyar dolar değerlemeyle 10 milyar dolar yatırıp şirketin %49’luk kısmına ortak oluyor.  Aynı strateji ile devam ederek 10 milyar doları nakit olarak ödemiyor ve OpenAi yönetimine 10 milyar dolar karşılığında Azure’u erişime açıyor.

Son dönemlerde adından sıkça bahsettiren yapay zeka çalışmaları hakkında neler düşünüyorsunuz? Daha fazla güncel haber ve bilgi için bizi Instagram’dan takip edebilirsiniz.

Stay Connected

Diğer Yazılar

keşfet

Merkez Mah. Hasat Sk. Kamara No:52 İç Kapı No:1
Şişli/İstanbul 34381

P: +90 (549) 633 06 34

Bize yazın.
info@soditi.com